Czcionka:
A A A
Kontrast:
A A A A
Idź do oceanwinds.com

W Choczewie podsumowano trzecią edycję programu „Choczewo. Gmina Napędzana Wiatrem”

16 stycznia 2025 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Choczewie odbyło się uroczyste podsumowanie trzeciej edycji programu „Choczewo. Gmina Napędzana Wiatrem”, realizowanego przez inwestorów morskich farm wiatrowych na rzecz społeczności lokalnej. Program, wspierany między innymi przez Ocean Winds, ma na celu wsparcie rozwoju społeczności w gminie, która będzie gospodarzem kluczowej infrastruktury lądowej dla morskich farm wiatrowych.

W ramach wydarzenia została otwarta wystawa prezentująca zrealizowane projekty lokalnych społeczności, które uzyskały wsparcie w ramach programu. Ukazano w ten sposób różnorodność inicjatyw, od tych związanych z edukacją, kulturą i integracją mieszkańców, po działania wspierające ochronę środowiska oraz lokalne tradycje.Program „Choczewo. Gmina Napędzana Wiatrem” doskonale pokazuje, że inwestycje w sektorze morskiej energetyki wiatrowej to nie tylko rozwój technologii, ale także realne wsparcie dla lokalnych społeczności, sprzyjające ich integracji, rozwojowi i poprawie jakości życia. Ocean Winds, jako jeden z kluczowych partnerów programu, podkreśla znaczenie współpracy z lokalnymi mieszkańcami i realizacji działań, które służą budowaniu wspólnoty i zrównoważonego rozwoju.

Jesteśmy dumni, że możemy wspierać inicjatywy lokalne w ramach programu „Choczewo. Gmina Napędzana Wiatrem”. Współpraca z mieszkańcami pokazuje, że rozwój sektora offshore wind to nie tylko inwestycje w energię, ale także w ludzi, kulturę i ochronę środowiska. Wierzymy, że wspólnie budujemy fundamenty dla lepszej przyszłości całego regionu – wskazuje Aleksandra Jampolska, Stakeholder Senior Manager w Ocean Winds

Jednym z wyróżniających się projektów była inicjatywa Koła Gospodyń Wiejskich w Choczewie, „Przetwory do komory. Z naszych sadów, pól, ogrodów i lasów”. Projekt obejmował cykl warsztatów kulinarnych, takich jak kiszenie kapusty, które odbyło się w sołeckim domu w Kopalinie. Uczestnicy mieli okazję nie tylko poznać tradycyjne metody przetwarzania żywności, ale także integrować się przy muzyce ludowej i lokalnych specjałach. Kolejne spotkania skupią się na przetworach z runa leśnego, ogórków i ziół, promując zdrową żywność i lokalne dziedzictwo kulinarne.

Aktualności

Podobne
artykuły

Wszystkie
26 października

Zespół BC-Wind dla społeczności

17-19 października 2023 roku Zespół BC-Wind zorganizował akcję na rzecz lokalnej społeczności Pomorza, gdzie zlokalizowany…

Czytaj więcej
15 listopada

Współpraca inwestorów offshore wind z sektorem rybołówstwa morskiego

21 październiku w MERK Centrum Promocji i Edukacji we Władysławowie, Fundacja Instrat przedstawiła raport „Niespokojny…

Czytaj więcej